fbpx

Sjukreglerna som de tillämpas i dag är rättsosäkra, tycker juridikprofessor Ruth Mannelqvist. Hon är mycket kritisk till att Försäkringskassan arbetar mot ett politiskt mål om att få ned sjuktalen. Kön och klass blir väldigt tydligt här, säger hon.

Hennes främsta kritik går ut på att Försäkringskassan arbetar aktivt med att minska sjuktalen för att nå regeringens mål om maximalt 9 sjukdagar per person och år. Det målet blir nästan överordnat allt, säger hon.

– Man börjar i fel ände: man börjar med att dra in pengar och säger att människor ska gå ut i arbete. Men hur då? Om det fanns arbeten man verkligen kunde ta med begränsad arbetsförmåga vore det en sak, men i dag finns ingen arbetsgivare som vill anställa någon med nedsatt arbetsförmåga om de har tio andra att välja på, fortsätter hon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Rulla till toppen